Puuelementtirakentamisen edut

Puuelementtirakentaminen on lisääntynyt viime vuosina merkittävästi julkisessa ja yksityisessä ammattirakentamisessa. Yksi tärkeimpiä syitä tähän on ollut puuelementtirakentamisen nopeus ja sen mahdollistama kustannussäästö rakennusliikkeille ja rakennuttajille. Myös puuelementtiliitosten standardoinnin (RunkoPES ja HalliPES) myötä on myös tämän rakennustavan kilpailukyky parantunut isomman kaavan rakennusprojekteissa. Olemme keränneet tähän puuelementtirakentamisen edut kiteytettyyn muotoon.

Puuelementtirakentamisen edut - top 10

 1. Puuelementtinen runkoratkaisu merkittävästi nopea pystyttää (ei kuivumisaikoja)
  1. säästää työvoimakustannuksissa työmaalla
  2. rakennusliike pääsee tekemään seuraavaa kohdetta nopeammin
  3. nopea rakennusaika nopeuttaa rakennuksen käyttöönottoa, jolloin investointi saadaan tuottamaan nopeammin
    
 2. Puuelementit ovat mittatarkkoja ja puuelementit "taipuu" moneksi 
  1. rakennuksen ilmatiiveys on luonnostaan hyvä ja täten myös rakennuksen energiatehokkuus on hyvä
  2. ilmatiiviyden ja energiatehokkuuden eteen ei tarvitse tehdä erityisratkaisuja työmaalla
  3. tarkat arkkitehdin suunnittelemat detaljit on mahdollista toteuttaa puuelementtirakenteissa, elementtien mittatarkkuuden ja valmistustavan takia, koska yksityiskohtia ei tarvitse toteuttaa työmaalla, säästää tämä aikaa ja rahaa työmaalla
    
 3. Puuelementit ovat kevyitä, joten 
  1. kuljetus ja käsittely helpompaa ja edullisempaa (ei tarvetta erityisnostureille, kuljetuskalustolle).
  2. puuelementit toimivin vaihtoehto painorajoitetuilla alueilla (vanhat kaupunginosat, jne.).

 4. Puuelementtirakennukset ovat paloturvallisempia kuin mitä ajatellaan.
  1. Kaikki julkiset, julkisessa käytössä olevat yksityiset sekä monikerroksiset puuelementtirakennukset sprinklataan, joka takaa paremman turvallisuuden sprinklaamattomiin rakennuksiin verrattuna.
  2. PRT-Pro™ käyttää palamattomia kivivillaeristeitä, palamaton kivivilla suojaa puurakenteita mahdollisessa palotilanteessa.
  3. Palotilanteessa massiivipuu ei sorru vaan hiiltyy ja hiiltynyt kerros suojaa puun ydintä.

 5. Puuelementtien valmistus tehdasympäristössä takaa turvalliset ja kuivat rakenteet.
  1. Hyvän rakentamisen laadun tekeminen ja kontrollointi helpompaa tehdasolosuhteissa kuin taivasalla.
  2. Kun elementit suojataan asennusvaiheessa, eivät rakenteet kastu missään vaiheessa, mikä vähentää suojauskustannuksia ja vähentää kokonaisuudessaan rakennusvirheitä.

 6. Mikäli on tarvetta muutoksiin rakentamisen loppuvaiheessa esim. läpivientien osalta, muutokset puuelementteihin työmaalla helpompaa ja edullisempaa ilman erityistyökaluja.

 7. Puuelementtirakentamisessa raaka-aineiden käyttö ja jätteiden kierrätys tehostuu
  1. Valmistukseen käytettävien raaka-aineiden ja materiaalien määrä pystytään optimoimaan mittatarkkojen elementtien mukaan.
  2. Kustannussäästöä rakentajalle, koska työmaajätteiden määrä vähenee.
  3. Jätteet/ylijäävät materiaalit jäävät elementtitehtaalle, josta ne kierrätetään oikein tai hyödynnetään seuraavassa elementissä

 8. Puuelementtirakennuksissa on tunnetusti hyvä akustiikka varsinkin, jos puuta käytetään sisäpinnoissa. PRT-Pro™ -ratkaisuissa on valittu ääntä mahdollisimman hyvin eristävät ratkaisut, jotka toisaalta eivät rajoita matkapuhelinten kuuluvuutta. Tämä on tärkeä asia mm. hoitoalan rakennuksissa ja liike- ja toimistotiloissa, asuinrakennusten lisäksi.

 9. Vuosien päästä mahdollinen rakennuksen käyttötarkoituksen muutos on puuelementtirakenteelle pienitöisempi verrattuna moneen muuhun rakennusmateriaaliin verrattuna.

 10. Puu on ainut 100 %:sti uusiutuva ja täysin kierrätettävä rakennusmateriaali, jonka käyttö vähentää ilmastonmuutosta.